0

Batman: A köpenyes lovagok visszatérnek


– spoilermentes –

A hitvány gazfickók tényleg azt hiszik, hogy megúszhatják szárazon tetteiket? Ó, dehogy! Hisz itt jön a Dinamikus Duó, a Páratlan Páros, Batman és Robin személyesen! Na, na, na, na, na, na, na, na… Batmaaaan!

A Warner Bros. Animation idén elkészítette a múltidéző Batman: A köpenyes lovagok visszatérnek című animációs filmjét, amely szerény véleményem szerint simán hozza az 1966-os Batman TV-sorozat illetve az ugyancsak ’66-ban megjelent nagyjátékfilm nívóját, humorát és teljes szellemiségét egyaránt.

A rendezést arra a Rick Morales-re bízták, aki már kellően otthonosan mozog a képregényfilmes világban, hiszen több epizódot is rendezett a Beware the Batman illetve a Green Lantern sorozatokból, valamint két LEGO Igazság Ligája animációst is neki köszönhetünk. De a fő attrakció nem ő. Még csak nem is az, hogy egy újabb Batman animációst kaptunk. Hanem a két név a stáblista elején! Bizony, Adam West és Burt Ward újra mikrofon mögé álltak, hogy hangjukat adják egykori saját karaktereiknek, Batman-nek és Robin-nak. Mellettük még Julie Newmar is abban a szerencsés helyzetben volt, hogy leszinkronizálhatta Macskanőt, akit 1966-ban ő maga vitt képernyőre. És éppen ebből kifolyólag vallom azt, hogy ezt az animációs filmet csak és kizárólag eredeti nyelven érdemes megnézni! Ha a szó másik értelmében vett jó animációs filmet szeretnél megnézni Batman-ről, akkor úgyis a Piros Sisakot vagy a Batman visszatér 1., 2-t fogod elővenni… de ezt Adam West és Burt Ward miatt fogod megnézni, hiszen azt akarod, hogy az ő hangjukon szólaljanak meg a karakterek.* És milyen igazad van!

A fő mozgatórugója az alig 80 perces filmnek végig a humor. A karakterek csetlés-botlása, a béna bunyók és a rém ciki beszólások, amik mind-mind felértékelődnek, ha akár csak egyelten epizódot is láttál valaha a fent már említett ’66-os TV-sorozatból. Mert ott és akkor ez volt a trend: Batman komor/komoly személyiségét felpuhították, az ellenfelek viccesebbek lettek, a humor pedig átszőtte az egész sztorit. Szóval egy színes-szagos, eladható produktumot fabrikáltak a világ legjobb detektívéből. És a Köpenyes lovagok visszatérnek pontosan ezt teszi nagyító alá, erre építi fel az egész filmet nagyon okosan. Garantálom, hogy amit az akkori sorozatban kedveltél, itt imádni fogod!

Természetesen a humor mellett a köhm… bunyók is építőkockái az aimációs filmnek, melyben újfent helye kellett legyen a „Bash!”, a „Whomp!”, a „Krak!” és a többi csihi-puhit jelző jelzőnek.
Szóval, ha jót akarsz magadnak, akkor mindenképpen ráteszed a mancsod erre a (magyarul is megjelent) csodára!

*Az egyik személyes kedvencem, mikor West konkrétan belefullad a „Quickly, Robin! To the crosswalk.” mondat végébe.